Εδώ θα μπορέσετε να βρείτε όλα τα Ιατρικά άρθρα που έχουν αναρτήσει οι Ιατροί και οι λοιποί Επιστημονικοί Συνεργάτες μας. Επαναλαμβάνουμε και εδώ ότι τα άρθρα αυτά έχουν χαρακτήρα καθαρά ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον Ιατρό σας. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού επιβάλλεται η άμεση κλήση του 166 η του Ιατρού σας.

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

AddThis Social Bookmark Button

MP900448469 1Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί περίληψη διάλεξης που έδωσα την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, ώρα 15.00 στο ξενοδοχείο DIVANΙ CARAVEL .

Η χρόνια κόπωση είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση διάρκειας μεγαλύτερης του εξαμήνου, που δεν υποχωρεί σε απλά μέτρα. Μία από τις βασικότερες διαφορές της κούρασης από την χρόνια κόπωση είναι ότι ενώ η κούραση ανταποκρίνεται σε συνήθη μέτρα ξεκούρασης (π.χ. ύπνος, ανάπαυση), η χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή σε απλά μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά από τα άτομα αυτά ζητούν ιατρική βοήθεια.

Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η επίμονη αϋπνία, το άγχος, η υπερκόπωση, τα ηρεμιστικά φάρμακα. Η επίπονη εργασία ιδιαίτερα όταν χαρακτηρίζεται από ωράριο άνω των 40 ωρών την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής. Νοσήματα που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι πολλά και περιλαμβάνουν την αναιμία, τις ορμονικές ανωμαλίες, την αναπνευστική ανεπάρκεια, ποικίλες φλεγμονές και λοιμώξεις, τα καρκινώματα, βιοχημικές διαταραχές, ψυχιατρικά σύνδρομα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι σύνδρομο χωρίς υποκείμενο παράγοντα ή νόσημα αλλά με γενικευμένες δυσλειτουργίες, όπως διαταραγμένη λειτουργία μιτοχονδρίων και ουδετεροφίλων, νευροβιολογική ευαισθησία, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες, ύπνος που δεν ξεκουράζει, πονοκέφαλος, ευαίσθητοι λεμφαδένες, πονόλαιμος, είναι συχνά συμπτώματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα και εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα που αυξάνουν την ενεργειακή εφεδρεία των κυττάρων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770